Overslaan naar inhoud

Kan een erfgenaam aansprakelijk worden gesteld voor schulden?

Maart 2025: Schulden

Erven klinkt vaak als iets positiefs, maar het kan ook financiële risico’s met zich meebrengen. Want wat als de overledene schulden had? Moet u die dan betalen?

Het antwoord hangt af van hoe u de erfenis aanvaardt:

1. Zuiver aanvaarden

U accepteert de volledige nalatenschap, inclusief alle schulden. Dit betekent dat als er meer schulden dan bezittingen zijn, u het tekort moet aanvullen. Een risicovolle keuze, vooral als u niet zeker weet hoe de financiële situatie eruitziet.

2. Beneficiair aanvaarden

Hierbij accepteert u de erfenis alleen als er na aftrek van de schulden nog iets overblijft. U loopt geen risico om met een restschuld achter te blijven. Dit biedt bescherming, maar kan ook een langer en complexer proces betekenen.

3. Verwerpen

U weigert de erfenis volledig en hebt daardoor geen rechten, maar ook geen verplichtingen. Dit kan een verstandige keuze zijn als er meer schulden dan bezittingen zijn. Let op: als u de erfenis verwerpt, gaat deze over op u kinderen.

Uitzondering: bescherming tegen onverwachte schulden

Sinds 1 september 2016 biedt de wet bescherming aan erfgenamen die na zuivere aanvaarding worden geconfronteerd met onverwachte schulden. In dergelijke gevallen kunnen zij de kantonrechter verzoeken om alsnog beneficiair te aanvaarden.


Heeft u een vraag over erfenis en schulden?






Deel deze post
Labels
Archiveren
Wat zijn de grootste valkuilen bij een erfenis met schulden?
Maart 2025: Schulden