Overslaan naar inhoud

Wat zijn de grootste valkuilen bij een erfenis met schulden?

Maart 2025: Schulden

Een erfenis kan soms meer last dan lust zijn, vooral als er schulden in het spel zijn. Veel erfgenamen maken fouten die hen uiteindelijk veel geld kunnen kosten. Dit zijn de drie grootste valkuilen:

1. Onbewust zuiver aanvaarden

Veel mensen handelen uit gewoonte of emotie na het overlijden van een dierbare. Ze betalen een rekening, verkopen een meubelstuk of halen geld van de bankrekening van de overledene. Dit lijkt onschuldig, maar juridisch wordt dit gezien als een teken dat u de erfenis volledig accepteert. Dit betekent dat u ook aansprakelijk bent voor eventuele schulden.

💡 Wat kunt u doen?

Betaal niets uit eigen zak en raak bezittingen pas aan nadat u officieel een keuze hebt gemaakt. Twijfelt u? Kies dan voor beneficiaire aanvaarding. Let op: het meenemen van dierbare spullen zonder deze te verkopen of te gebruiken, wordt niet altijd gezien als zuivere aanvaarding.

2. Te lang wachten met beslissen

Er is geen wettelijke termijn van drie maanden waarin u een keuze moet maken, maar het is wel verstandig om tijdig een beslissing te nemen. Doet u niets en handelt u als erfgenaam, dan loopt u het risico dat u alsnog als zuiver aanvaard wordt beschouwd.

💡 Wat kunt u doen?

Vraag zo snel mogelijk een overzicht van de financiële situatie van de overledene op. U kunt een boedelbeschrijving opvragen bij de bank of de belastingdienst.

3. Geen goed onderzoek doen

Niet alle schulden zijn direct zichtbaar. Denk aan openstaande belastingaanslagen, privéleningen of betalingsachterstanden. Het zou kunnen dat er op het eerste gezicht voldoende bezittingen zijn, maar dat er later toch onverwachte schulden opduiken.

💡 Wat kunt u doen?

Vraag een verklaring van erfrecht aan en laat u goed informeren.


Heeft u een vraag over erfenis en schulden?




Deel deze post
Labels
Archiveren
Wat gebeurt er met schulden bij een erfenis?
Maart 2025: Schulden